Jaki olej do smażenia ?

Jaki olej do smażenia i pieczenia? Oczywiście , że olej rzepakowy. 

Ostatnio jak byłem na zakupach w sklepie Auchan , zauważyłem na półce olej rzepakowy Rapso. 

100% czysty olej rzepakowy - idealny do smażenia, wypieków i sałatek. Producent zapewnia że produkt został wyprodukowany w Austrii z kontrolowanych upraw. Olej jest również nie modyfikowany genetycznie.


Zalety tego oleju są następujące:
  • 100% czysty olej rzepakowy
  • nie modyfikowany genetycznie
  • z zakontraktowanych i kontrolowanych przez producenta upraw
  • tłoczony na gorąco, nieekstrahowany chemicznie
  • jest bogaty w witaminę E dzięki spektrum kwasów tłuszczowych
  • pozytywnie wpływa na serce i układ krwionośny
  • neutralny w smaku idealny do zabiegów kuchennych
Wpis ten nie jest reklamą ale opisem moich odczuć, myślę że olej ten jest naprawdę dobry. Butelka jest szklana i zawiera 0,75l. Cena dość przystępna między 12-14zł zależy od sklepu.

Komentarze

  1. Obecnie żaden z olejów rzepakowych nie jest modyfikowany genetycznie. Faktem jednak jest też to, że olej rzepakowy jest obecnie najzdrowszym z olejów dostępnych na rynku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem szczerze, że od ponad pół roku nie używam żadnego oleju, żadnego! Nie brakuje mi go absolutnie wcale, a wiem, że to jak najbardziej dla mnie korzystne. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy odstawienie oleju jest korzystne? Nie do końca. Wiele związków zawartych w olejach jest niezbędnych w procesach metabolicznych, a z innego żródła tych związków pozyskać nie można...

    OdpowiedzUsuń
  4. Olej rzepakowy to podobno najzdrowszy tłuszcz, polecam artykuł "Oliwa Północy", nieźle to wyjaśnia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Woda, woda i jeszcze raz woda..

Odrobina słodkości w diecie;)

Dżem 100% owoców i zero cukru?