Zdrowie na patelni
Aby smażone potrawy były jak najzdrowsze i najsmaczniejsze trzeba przestrzegać kilku zasad:
- Do długiego smażenia używaj tłuszczów odpornych na wysokie temperatury takie jak: oliwa z oliwek i olej rzepakowy
- Nigdy nie smaż na maśle ani na margarynie
- Na tym samym tłuszczu smaż tylko raz
- Nie używaj do smażenia smalcu
- Zastąp zwykłą patelnie - teflonową patelnią
- Usmażone jedzenie, odsącz na papierowym ręczniku
- Staraj się smażyć jak najkrócej, poczekaj aż olej będzie odpowiednio rozgrzany i dopiero smaż
Uwielbiam brokuły, smaka mi narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńTeż je lubię ;)
OdpowiedzUsuńP.S Narobiłem - jestem facetem;)
A ja słyszałam, że na oliwie z oliwek nie powinno się niczego smażyć. Od tego ma być podobno olej rzepakowy..
OdpowiedzUsuńZdania są podzielone więc każdy robi inaczej...
UsuńOlej rzepakowy do smażenia jak najbardziej tak, ale oliwa już nie koniecznie. Poza tym, jak już trzymamy się zdrowia to olej rzepakowy i tak jest od oliwy zdrowszy wbrew temu co wiele osób myśli. Oliwa ma po prostu lepszy PR ;) Rzepakowy ma więcej omega-3 i witamin.
OdpowiedzUsuńod teflonu to raczej z daleka powinniśmy się trzymać
OdpowiedzUsuńTakie połączenie smaku i zdrowia jest nad wyraz pożądane.:)
OdpowiedzUsuń