Zupa pomidorowa po pekińsku
Ostatnio za mną chodziła zupa pomidorowa, ale że zazwyczaj jem tradycyjna to pomyślałem że dodam trochę orientu.. Zupa jest szybka i smaczna..I co najważniejsze nie zawiera kostek rosołowych! - Czyli naturalna smaczna pomidorowa ;)
Składniki nam potrzebne :
- 5-6 pomidorów
- Warzywa orientalne mrożone lub świeże - ja kupiłem mieszankę chińską w Lidlu ( skład: marchew, kiełki fasoli Mung , papryka , por , cebula , pędy bambusa , grzyby Mun )
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 pierś z kurczaka - średnia lub większa
- oliwa z oliwek
- Przyprawy : pieprz , papryka słodka, bazylia suszona lub świeża, natka pietruszki suszona lub świeża
- Jeśli chcecie żeby zupa była mocno ostra i pikantna dla podniebienia dodajcie odrobinę pieprzu Cayenne lub odrobinę Ketchupu - Rosyjskiego marki Kotlin.
Do garnka wkładamy pierś, wrzucamy warzywa orientalne i zalewamy wodą i gotujemy wywar około 1h lub 1,5 godziny.
Gdy wywar się gotuje siekamy drobno cebulę oraz kroimy czosnek na małe kawałeczki. Pomidory sparzamy wrzątkiem i ściągamy skórkę, gdy już mamy to gotowe - rozpalamy patelnie z oliwą. Podsmażamy czosnek i cebule - uważamy żeby czosnek nie przypalił się ani mocno nie spalił bo zupa mogła by być gorzka...następnie dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu około 5-8minut.
Gdy już mamy wszytko ładnie podduszone, przelewamy zawartość patelni do blendera i miksujemy dokładnie.
Przelewamy zawartość blendera do garnka z wywarem i gotujemy z 10 minut na małym ogniu. Na sam koniec dodajemy sól , pieprz , natkę pietruszki oraz bazylie..bazylie i natkę można dodać osobno do talerza - zależne od preferencji każdego..można też zabielić jogurtem naturalnym 0 % .. Smacznego ;)
bardzo fajny pomysł z tym orientem:) muszę wypróbować!:)
OdpowiedzUsuń