Roladki bakłażanowe z twarożkiem

Dziś podam wam ciekawy i szybki sposób na obiad lub przystawkę. Roladki bakłażanowe z twarożkiem szczypiorkowym , zawijane w szynce szwarcwaldzkiej.

Składniki:
  • 2 bakłażany
  • twarożek naturalny chudy
  • kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • olej rzepakowy
  • przyprawy - sól , pieprz  
  • koperek
  • ogórek małosolny lub kiszony 
  • wykałaczki 

Kroimy bakłażany na podłużne plasterki, posypujemy solą i zostawiamy na jakies 10-15min żeby wypuściły soki. 

Następnie przygotowujemy twarożek, siekamy drobno koperek i mieszkamy go z twarożkiem chudym.

Gdy już bakłażan wypuści soki , myjemy go pod strumieniem wody i podsmażamy na patelni i rozgrzanym olejem rzepakowym - może też być oliwa z oliwek ale wydaję mi się że lepszy jest olej rzepakowy do smażenia .

Podsmażone bakłażany odkładamy na ręczniki papierowe aby wchłonęły pozostały tłuszcz, następnie na desce kładziemy kilka plasterków szynki, na szynkę kładziemy plasterek bakłażana i na to warstwę twarożku, zawijamy jak rolady i spinamy wykałaczką .

Gdy już mamy wszystkie roladki uformowane to wkładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku 200 stopni C na około 10-15 minut. Z pozostałych kawałków tniemy bardzo chude paski bakłażana , pieprzymy i podsmażamy na patelni. I mamy taką jakby sałatkę ;) Efekt końcowy poniżej - myślę że ten mały eksperyment kulinarny mi się udał...












Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Woda, woda i jeszcze raz woda..

Dżem 100% owoców i zero cukru?

Galaretka a odchudzanie ?