Roladki bakłażanowe z twarożkiem
Dziś podam wam ciekawy i szybki sposób na obiad lub przystawkę. Roladki bakłażanowe z twarożkiem szczypiorkowym , zawijane w szynce szwarcwaldzkiej.
Składniki:
- 2 bakłażany
- twarożek naturalny chudy
- kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- olej rzepakowy
- przyprawy - sól , pieprz
- koperek
- ogórek małosolny lub kiszony
- wykałaczki
Kroimy bakłażany na podłużne plasterki, posypujemy solą i zostawiamy na jakies 10-15min żeby wypuściły soki.
Gdy już bakłażan wypuści soki , myjemy go pod strumieniem wody i podsmażamy na patelni i rozgrzanym olejem rzepakowym - może też być oliwa z oliwek ale wydaję mi się że lepszy jest olej rzepakowy do smażenia .
Podsmażone bakłażany odkładamy na ręczniki papierowe aby wchłonęły pozostały tłuszcz, następnie na desce kładziemy kilka plasterków szynki, na szynkę kładziemy plasterek bakłażana i na to warstwę twarożku, zawijamy jak rolady i spinamy wykałaczką .
Gdy już mamy wszystkie roladki uformowane to wkładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku 200 stopni C na około 10-15 minut. Z pozostałych kawałków tniemy bardzo chude paski bakłażana , pieprzymy i podsmażamy na patelni. I mamy taką jakby sałatkę ;) Efekt końcowy poniżej - myślę że ten mały eksperyment kulinarny mi się udał...
Komentarze
Prześlij komentarz