Naleśniki meksykańskie

Dziś polecam kolejny szybki i smaczny przepis na danie obiadowe. Może być i zdrowo i smacznie - naleśniki po meksykańsku. 


Składniki nam potrzebne:

Ciasto naleśnikowe :
  • mąka pełnoziarnista
  • jajko
  • woda
  • olej rzepakowy
  • koncentrat pomidorowy
Sos pieczarkowo - meksykański 
  • pieczarki
  • papryka czerwona
  • czosnek 
  • koperek
  • Kostka rosołowa - grzybowa typu Winiary , Knorr - wiem nie zdrowo ale nie było czasu na zrobienie własnego ;)
  • pierś z kurczaka lub polędwica z piersi z kurczaka
  • pieprz
  • sól
  • pieprz cayenne - tylko dla osób lubiących ostre przyprawy
  • koncentrat pomidorowy
Zaczynamy od zrobienia ciasta naleśnikowego , w tym przypadku użyjemy mąki pełnoziarnistej - naleśniki będą miały inny specyficzny smak ale do meksykańskich będą w sam raz.  Zrobimy 2 typy naleśników:

  • naleśniki zwykłe
  • naleśniki pomidorowe - do ciasta dodajemy koncentrat pomidorowy
Ciasto robimy tak jak na naleśniki i smażymy na patelni teflonowej z mała ilością oleju rzepakowego. 





Następnie robimy sos pieczarkowo - meksykański .

Mięso z kurczaka wcześniej marynujemy w przyprawach , na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy mięso , czosnek i paprykę czerwoną, oraz pieczarki - wszytko podsmażamy a następnie dusimy około 10 minut. Dodajemy odrobinę koncentratu pomidorowego, dusimy jeszcze chwilę na koniec dodajemy koperek oraz pieprz cayenne i mieszamy wszytko.

Układ na talerzu - możemy położyć naleśniki obok siebie i polać sosem lub tak jak ja zrobiłem - kładziemy naleśnik polewamy go sosem z większą zawartością mięsa, przykrywamy naleśnikiem i polewamy resztą sosu. ;)

Pod żadnym pozorem nie dawajcie innej mąki - pełnoziarnista zawiera błonnik oraz inne walory odżywcze - i jest jak najbardziej wskazana podczas diety. Danie naprawdę smaczne ;)



Komentarze

  1. O, takie lubię! :) Z mąki pełnoziarnistej i mnóstwem dodatków. Jeszcze tylko ser żółty do tego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, że polecasz mąkę pełnoziarnistą! Muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale super przepis:) napewno kiedyś wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja patelnię przed smażeniem naleśnika smaruję zawsze olejem przy pomocy pędzelka. Jeśli chodzi o olej rzepakowy to już 2 łyżki wystarczają do pokrycia dziennego zapotrzebowania w omega-3 :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Woda, woda i jeszcze raz woda..

Odrobina słodkości w diecie;)

Dżem 100% owoców i zero cukru?